Ruohosipuli

Harva yrtti on samalla niin vaatimaton ja monipuolinen kuin ruohosipuli. Se tuottaa sadon jos toisenkin kesän aikana ja ruuanlaitossa saa etsiä toista, joka niin hyvin sopii eri ruokiin ja erilaisten mausteiden makupariksi.

USKOMUKSIA SIPULISTA

Sipuli pitää onnettomuudet loitolla, uskottiin entisaikaan. Toimisikohan ruohosipulin kukista tehty kranssi tai ikkunalaudalla kasvava ruohosipuliruukku samoin? Mene ja tiedä, mutta kaunis kranssi sipulinkukista joka tapauksessa tulee.

Entäpä haluatko päästä eroon ikävästä tavasta? Solmi se ruohosipulin varteen solmuksi ja hautaa syvälle maahan. Kokeilemisen arvoinen konsti tämäkin.

Kerrotaan, että sotilaat ovat syöneet sipulia saadakseen lisää fyysistä voimaa ja valelleet kehonsa sipulimehulla välttääkseen haavoja.      (lähde Sinikka Piippo, Kasvien salaiset voimat)

VAATIMATON KASVATTI Ruohosipuli on yksi kiitollisimmista ja vähään tyytyväisimmistä yrteistä, joita tiedän. Kunhan maa on vain hetkenkään ollut paljaana lumesta, alkavat ensimmäiset ruohosipulin versot ponnistamaan maasta.

Ruohosipuli kasvaa vuodesta toiseen antaen usean sadon kesässä. Se ei juurikaan tarvitse lisälannoitusta eikä sitä satunnaisia sylkikaskaita lukuun ottamatta tuholaisetkaan vaivaa. Rikkoja vastaan se kilpailee tekemällä tiheän mättään.

RUOHOSIPULI MAUSTEENA on helppo ja monipuolinen yrtti, sillä se sopii lähes kaikkien yrttien kaveriksi. Parhaimmat makukaverit ruohosipulille ovat nokkonen, lipstikka, salvia ja timjami.

Ruohosipulilla voit maustaa kaiken, johon mietoa sipulin makua kaipaat ja kuivattua ruohosipulia käytetään samoin kuin tuoretta.    Mausta ruohosipulilla esimerkiksi salaatit, kastikkeet ja keitot. Lisää kala-, liha- ja kasvisruokien joukkoon ja ripottele sitä munakkaalle ja lämpimien voileipien päälle sekä sieniruokiin..

Ruohosipulissa on runsaasti C- ja B- vitamiinia sekä rautaa, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia, karoteenia ja K- vitamiinia.

SIPULIT SOPIVAT ELÄIMILLE vitamiinikuurina ja lisäämään vastustuskykyä. Sipulit myös auttavat erilaisten tulehdusten paranemisessa, lisäävät ruokahalua ja edistävät ruuansulatusta. (lähde: Anne Tuomivaara Eläintenhoitajan yrttiopas).

Lisää artikkeleita