Itse innostuin fudgesta jouluna. Sain maistaa kotitekoista fudgea, joka oli aivan taivaallista! Joulun jäljiltä oli jääkaappiini vähällä unohtua kermapurkki vanhenemaan. Jotain piti keksiä sen hävittämiseksi, joten kaivoin fudgereseptit esiin ja aloin kokeilemaan.
Eri reseptejä testaamalla löytää itselleen mieluisimman koostumuksen ja niitä eri tavoin maustamalla itselleen maistuvimman herkun. Suosittelen ensimmäisten onnistuneiden fudgekokeilujen jälkeen rohkeasti kokeilemaan omia variaatioita.
Tässä fudgessa koristeena on käytetty Rakkaus- yrttiteerouhetta. Yrttiteessä on kotimaisia yrttejä ja pakastekuivattua mansikkaa, jotka tuovat fudgen pintaan mukavasti väriä, makua ja rouheutta.
Fudgen valmistuksen tärkein työkalu kattilan ja kapustan lisäksi on digitaalinen lämpömittari ja sähkövatkain. Lämpötilan vaikutus lopputulokseen on yllättävän suuri ja testaamalla löydät parhaimman.
Fudgen saloihin paremmin perehtyneet reseptiikka- ammattilaiset ovat loihtineet herkullisia ja helppoja ohjeita, joita noudattamalla onnistuu hyvin, vaikka ei olisi kovin kokenut karamellikokki.
Ensimmäinen fudgetesting onnistui yllättävän hyvin, joten seuraavaksi oli tietenkin pakko vähän sooloilla ja kokeilla onnistuisiko herkullinen toffee myös vuohen maidosta ja vaalealla siirapilla valmistettuna. Näyttihän se onnistuvan, vaikka siirappi teki fudgesta tahmeamman kuin glukoosisiirappi niin ei se kuitenkaan makua haitannut.
Tässä yksi monista perusohjeista fudgen tekoon:
3 dl hienoa sokeria
2 dl fariinisokeri
2 dl glukoosisiirappia
3 dl kuohukermaa
100 g voita
ripaus suolaa
vaniljasokeria, rouhittua suklaata, pähkinöitä tms.
koristeeksi Rakkaus yrttiteerouhetta
Mittaa paksupohjaiseen kattilaan sokerit, voi, glukoosisiirappi ja kerma.
Kuumenna kiehuvaksi ja pienennä lämpö noin puoleen. Keitä seosta, kunnes mittari näyttää +117 astetta. Tähän kuluu aikaa noin 20 min. Vältä sekoittamasta seosta kuumennuksen aikana.
Ota kattila pois liedeltä, lisää suolaripaus suklaa- ja pähkinärouheet.
Sekoita seosta sähkövatkaimella 10 minuuttia, jonka jälkeen kaada fudgemassa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele pinnalle yrttiteerouhetta.
Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja lopuksi usean tunnin ajan jääkaapissa.
Paloittele jäähtynyt fudge ja nautiskele!
Bloggarina
Kati
Lisää artikkeleita
Ruohosipuli
Harva yrtti on samalla niin vaatimaton ja monipuolinen kuin ruohosipuli. Se tuottaa sadon jos toisenkin kesän aikana ja ruuanlaitossa saa etsiä toista, joka niin hyvin sopii eri ruokiin ja erilaisten mausteiden makupariksi.
Karitsanviulu
Kotimainen karitsa pääsiäispöydässä saa lampurin hyvälle tuulelle! Se on helppo valmistaa ja viulusta tähteiksi jääneet lihat voit hyödyntää vaikkapa tortilloissa, pataruuissa tai kastikkeissa. Minttu ja oregano sekä klassiset rosmariini ja valkosipuli maustavat pääsiäipöydän karitsanviulun.
Lipstikka ja muut keittomausteet
Itse alusta loppuun asti valmistama herkullinen ateria on osa hyvää arkea. Se on sitä, että jätät valmiiksi marinoidut lihat ja pilkotut salaatit kaupan hyllylle. Sen sijaan keskityt maustamaan ruokasi alusta alkaen omien mieltymystesi mukaan.
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Yrteillä parempaan syksyyn
Kesä kääntyy kohti syksyä ja talvea ja laittaa vastustuskykymme koetukselle. Onneksi voimme osaltamme vaikuttaa hyvinvointiimme. Pienet, mutta tärkeät ja monipuoliset yrtit auttavat meitä etenkin pitämällä huolta ruoansulatuksestamme. Toimiva suolisto on avain parempaan vastustuskykyyn.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo niin saajan kuin antajankin huulille. Tässä Sinulle muutama vinkki, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.