Suomessa on yli sata kesä-, syys-ja talvilajiketta, niistä kymmenen menestyy Lapin läänin alueella. Metsäomena on omenien suvun ainoa alkuperäinen laji Suomessa, sitä esiintyy eteläisessä Suomessa.
Omenat ovat maailman suosituimpia hedelmiä ja niitä löytyykin yli 1000 viljelymuotoa maailmasta. Omenat ovat superruokaa, kaloreita niistä löytyy vähän eli 35 kcal/100g.
Kotimainen omena, kuorineen sisältää seuraavanlaisia perusravintoaineita 100 grammassa:
Rasva alle 0,1g, hiilihydraatti (imeytyvä) 7,2 g, proteiini 0,2 g, alkoholi 0g, kalsium 4,3 mg, rauta alle 0,1 mg, kalium 94 mg, magnesium 3,9 mg, natrium 0,8 mg, suola 2,0 mg, fosfori 7,8 mg, sinkki alle 0,1 mg.
Sekä vitamiineista löytyy c-vitamiinia 7,0 mg, E-vitamiinia 0,2 mg sekä esim. karotenoideja ja K-vitamiinia.
Ravintoaineen määrä ja osuus viitteellisestä päiväsaannista on energian osuus (100 g omenaa, kuorineen) 1,8 % ja sokerin osuus 8%. Aikuisen keskivertokäyttäjän energian saannin vertailuarvo on 2000 kcal.
Omenat ovat hyvän terveyden ylläpitäjiä
Omenat sisältävät terveyttä edistäviä antioksidantteja, kuorimaton omena 55% enempi kuin kuorittu. Kuoret voi myös kuivata ja käyttää teenä. Eniten antioksidantteja on punaisissa omenoissa. Omenassa on hyvin runsaasti flavonoideja ja yhdessä C-vitamiinin kanssa ne parantavat verisuonten kuntoa, vahvistavat niitä ja ehkäisevät läpitihkumista. Siten ne saattavat ehkäistä myös suonikohjujen ja peräpukamien syntyä.
Omena päivässä saattaa alentaa miehen sydänkohtausriskiä 32-35%. Flavonoideista on hyötyä myös sidekudoksille, ja näinollen saattavat lievittää nivelreumaan liittyvää tulehdusta. Omenat vähentävät riskiä sairastua mm paksusuolen-, maksa-ja keuhkosyöpään, astmaan tai 2 luokan diabetekseen.
Omenan suuri pektiinimäärä auttaa ummetuksessa ja ripulissa. Ummetukseen suositellaan 3-4 omenaa päivässä. Yhdestä kolmeen päivään kestävä omenakuuri auttaa ripuliin. Kuurin aikana syödään kolme kertaa päivässä 2-4 omenaa kuorineen, juomaksi vain yrttiteetä.
Arvioidaan, että iso omena päivässä alentaa kolestrolia 10%. Aineenvaihdunta pysyy kunnossa omenilla ja niiden syönti laihduttaa ja vähentää rasvakudosta. Kaliumin ansiosta omenat laskevat verenpainetta (voikukka on myös tehokas verenpaineen alentaja), vahvistavat immuunijärjestelmää, sydäntä, verenkiertoa ja verisuonia, varsinkin laskimoita.
Omenassa on booria, joten se estää osteoporoosia. Fluori hedelmässä suojelee ikeniä. Reumaan, kihtiin ja munuaisten toimintaan auttavat omena, vastapuristettu omenamehu tai omenakuoritee. Omenapuiden lehdet ovat antibioottisia, ja jo hyvin pieni määrä lehtiä päivässä riittää täyttämään päivittäisen C-vitamiinitarpeen. Lehdet ehkäisevät tehokkaasti tulehduksia ja rasvojen hapettumista.
Varoitus:
Omenan siemenet ovat myrkyllisiä. Kohtalokkaat annokset (puoli kupillista aikuiselle, vähemmän lapsille ja vanhuksille) aiheuttavat kouristuksia ja kuoleman hengityksen salpautuessa.
Ruokana
Omenia syödään sellaisenaan, kotimaisia kuorineen ja torjunta-ainejäämien takia ulkomaalaisia omenoita kuorittuna paitsi luomuomenoita sellaisenaan.
Omenoista olen itse tehnyt omenasosetta (tosi hyvää esim. kääretortun tai täytekakun täytteenä). Mehulingolla mehua tai mehumaijalla höyrystettynä. Hyvän omenaviinin raaka-aineeksi käy esim. kahden mehumaijallisen (mehulingon) jäljelle jääneet omenoitten rippeet ja lisäksi vielä muutama kilo lohkottuja omenoita, luomurusinoita ja halutessa makua antamaan kuivattua mesiangervon kukkaa.
Kuivatut omenansiivut ovat mitä parhaita makeanhimon sammuttajia ja samalla terveellisiä sekä vähäkalorisia. Omenapiirakat ja -pannukakut ovat maittavia leivonnaisia, jälkiruuaksi käy mehevät uuniomenat tai kaura-omenapaistos. Raastettu omena sopii myös lihapullien raaka-aineeksi.
Kaura-omenapaistos
Kuudelle
6 isoa omenaa (kotimaiset ja luomuomenat kuorineen)
kanelia
1 dl luomusokeria tai fariinisokeria
100 g voita
3 dl kaurahiutaleita (luomu)
Poista omenoista kodat ja lohko omenat voideltuun uunin kestävään vuokaan. Ripottele kanelia omenalohkojen päälle. Sulata kattilassa voi ja lisää sokeri sekä kaurahiutaleet. Sekoita. Levitä seos omenalohkojen päälle. Kypsennä noin puolituntia 200 asteisessa uunissa. Tarjoile vaniljakiisselin tai jäätelön kera. Halutessasi voit valuttaa esim kuusenkerkkäsiirappia koristeeksi ja lisämakua antamaan. Erilaisia siirapeita on saatavilla Yrttiajan nettikaupasta.
Todella herkullista!
Blogin kirjoitti
Aira
Lähteet: Elintarvike-Fineli, terveyden ja hyvinvoinninlaitos
Sinikka Piippo ja Minerva Kustannus Oy, 2017. Elinvoimaa puista
Lisää artikkeleita
Ruohosipuli
Harva yrtti on samalla niin vaatimaton ja monipuolinen kuin ruohosipuli. Se tuottaa sadon jos toisenkin kesän aikana ja ruuanlaitossa saa etsiä toista, joka niin hyvin sopii eri ruokiin ja erilaisten mausteiden makupariksi.
Karitsanviulu
Kotimainen karitsa pääsiäispöydässä saa lampurin hyvälle tuulelle! Se on helppo valmistaa ja viulusta tähteiksi jääneet lihat voit hyödyntää vaikkapa tortilloissa, pataruuissa tai kastikkeissa. Minttu ja oregano sekä klassiset rosmariini ja valkosipuli maustavat pääsiäipöydän karitsanviulun.
Lipstikka ja muut keittomausteet
Itse alusta loppuun asti valmistama herkullinen ateria on osa hyvää arkea. Se on sitä, että jätät valmiiksi marinoidut lihat ja pilkotut salaatit kaupan hyllylle. Sen sijaan keskityt maustamaan ruokasi alusta alkaen omien mieltymystesi mukaan.
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Yrteillä parempaan syksyyn
Kesä kääntyy kohti syksyä ja talvea ja laittaa vastustuskykymme koetukselle. Onneksi voimme osaltamme vaikuttaa hyvinvointiimme. Pienet, mutta tärkeät ja monipuoliset yrtit auttavat meitä etenkin pitämällä huolta ruoansulatuksestamme. Toimiva suolisto on avain parempaan vastustuskykyyn.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo niin saajan kuin antajankin huulille. Tässä Sinulle muutama vinkki, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.