Omenat superruokaa

Nyt on omenoiden kulta-aika. Ilmaston lämpenemisen seurauksena, saadaan jopa Suomen pohjoispuolella suuriakin omenasatoja. Oulun seudulla voi yksi puu jo kantaa oksillaan kymmeniä kiloja joko punaisia tai vihreitä hedelmiä.

Suomessa on yli sata kesä-, syys-ja talvilajiketta, niistä kymmenen menestyy Lapin läänin alueella. Metsäomena on omenien suvun ainoa alkuperäinen laji Suomessa, sitä esiintyy eteläisessä Suomessa.

Omenat ovat maailman suosituimpia hedelmiä ja niitä löytyykin yli 1000 viljelymuotoa maailmasta. Omenat ovat superruokaa, kaloreita niistä löytyy vähän eli 35 kcal/100g.

Kotimainen omena, kuorineen sisältää seuraavanlaisia perusravintoaineita 100 grammassa:

Rasva alle 0,1g, hiilihydraatti (imeytyvä) 7,2 g, proteiini 0,2 g, alkoholi 0g, kalsium 4,3 mg, rauta alle 0,1 mg, kalium 94 mg, magnesium 3,9 mg, natrium 0,8 mg, suola 2,0 mg, fosfori 7,8 mg, sinkki alle 0,1 mg.

Sekä vitamiineista löytyy c-vitamiinia 7,0 mg, E-vitamiinia 0,2 mg sekä esim. karotenoideja ja K-vitamiinia.

Ravintoaineen määrä ja osuus viitteellisestä päiväsaannista on energian osuus (100 g omenaa, kuorineen) 1,8 % ja sokerin osuus 8%. Aikuisen keskivertokäyttäjän energian saannin vertailuarvo on 2000 kcal.

Omenat ovat hyvän terveyden ylläpitäjiä

Omenat sisältävät terveyttä edistäviä antioksidantteja, kuorimaton omena 55% enempi kuin kuorittu. Kuoret voi myös kuivata ja käyttää teenä. Eniten antioksidantteja on punaisissa omenoissa. Omenassa on hyvin runsaasti flavonoideja ja yhdessä C-vitamiinin kanssa ne parantavat verisuonten kuntoa, vahvistavat niitä ja ehkäisevät läpitihkumista. Siten ne saattavat ehkäistä myös suonikohjujen ja peräpukamien syntyä.

Omena päivässä saattaa alentaa miehen sydänkohtausriskiä 32-35%. Flavonoideista on hyötyä myös sidekudoksille, ja näinollen saattavat lievittää nivelreumaan liittyvää tulehdusta. Omenat vähentävät riskiä sairastua mm paksusuolen-, maksa-ja keuhkosyöpään, astmaan tai 2 luokan diabetekseen.

Omenan suuri pektiinimäärä auttaa ummetuksessa ja ripulissa. Ummetukseen suositellaan 3-4 omenaa päivässä. Yhdestä kolmeen päivään kestävä omenakuuri auttaa ripuliin. Kuurin aikana syödään kolme kertaa päivässä 2-4 omenaa kuorineen, juomaksi vain yrttiteetä. 

Arvioidaan, että iso omena päivässä alentaa kolestrolia 10%. Aineenvaihdunta pysyy kunnossa omenilla ja niiden syönti laihduttaa ja vähentää rasvakudosta. Kaliumin ansiosta omenat laskevat verenpainetta (voikukka on myös tehokas verenpaineen alentaja), vahvistavat immuunijärjestelmää, sydäntä, verenkiertoa ja verisuonia, varsinkin laskimoita.

Omenassa on booria, joten se estää osteoporoosia. Fluori hedelmässä suojelee ikeniä. Reumaan, kihtiin ja munuaisten toimintaan auttavat omena, vastapuristettu omenamehu tai omenakuoritee. Omenapuiden lehdet ovat antibioottisia, ja jo hyvin pieni määrä lehtiä päivässä riittää täyttämään päivittäisen C-vitamiinitarpeen. Lehdet ehkäisevät tehokkaasti tulehduksia ja rasvojen hapettumista.

Varoitus:
Omenan siemenet ovat myrkyllisiä. Kohtalokkaat annokset (puoli kupillista aikuiselle, vähemmän lapsille ja vanhuksille) aiheuttavat kouristuksia ja kuoleman hengityksen salpautuessa.

Ruokana

Omenia syödään sellaisenaan, kotimaisia kuorineen ja torjunta-ainejäämien takia ulkomaalaisia omenoita kuorittuna paitsi luomuomenoita sellaisenaan.

Omenoista olen itse tehnyt omenasosetta (tosi hyvää esim. kääretortun tai täytekakun täytteenä). Mehulingolla mehua tai mehumaijalla höyrystettynä. Hyvän omenaviinin raaka-aineeksi käy esim. kahden mehumaijallisen (mehulingon) jäljelle jääneet omenoitten rippeet ja lisäksi vielä muutama kilo lohkottuja omenoita, luomurusinoita ja halutessa makua antamaan kuivattua mesiangervon kukkaa.

Kuivatut omenansiivut ovat mitä parhaita makeanhimon sammuttajia ja samalla terveellisiä sekä vähäkalorisia. Omenapiirakat ja -pannukakut ovat maittavia leivonnaisia, jälkiruuaksi käy mehevät uuniomenat tai kaura-omenapaistos. Raastettu omena sopii myös lihapullien raaka-aineeksi.

Kaura-omenapaistos

Kuudelle
6 isoa omenaa (kotimaiset ja luomuomenat kuorineen)
kanelia
1 dl luomusokeria tai fariinisokeria
100 g voita
3 dl kaurahiutaleita (luomu)

Poista omenoista kodat ja lohko omenat voideltuun uunin kestävään vuokaan. Ripottele kanelia omenalohkojen päälle. Sulata kattilassa voi ja lisää sokeri sekä kaurahiutaleet. Sekoita. Levitä seos omenalohkojen päälle. Kypsennä noin puolituntia 200 asteisessa uunissa. Tarjoile vaniljakiisselin tai jäätelön kera. Halutessasi voit valuttaa esim kuusenkerkkäsiirappia koristeeksi ja lisämakua antamaan. Erilaisia siirapeita on saatavilla Yrttiajan nettikaupasta.

Todella herkullista!

Blogin kirjoitti
Aira

Lähteet: Elintarvike-Fineli, terveyden ja hyvinvoinninlaitos
Sinikka Piippo ja Minerva Kustannus Oy, 2017. Elinvoimaa puista

 
1 / 1

Lisää artikkeleita