Ylikypsä karitsan viulu, valmistusohje
Karitsan viulu on helppo valmistaa. Muistat vain antaa jäisen viulun sulaa rauhassa jääkaapissa ja varaat tarpeeksi aikaa paistamiseen.
Mausteeksi tarvitaan sipulia, valkosipulia, rosmariinia, minttua, oreganoa ja liemimausteeksi lipstikkaa. Tietenkin myös suolaa ja pippuria
Laita paistovuokaan paloiteltua sipulia ja valkosipulin kynsiä, rosmariinia ja 1 litra vettä ja 1rkl lipstikkaa.
Kuivaa viulun pinta ja hiero siihen suolaa ja pippuria. Mikäli käytät kuivattuja yrttejä, hiero myös ne viulun pintaa. Valele pinnalle öljyä. Tuoreet yrtit voit silputa viimeiseksi paistin päälle ja liemeen.
Laita viulu paistovuokaan mausteiden ja liemen päälle. Peitä uunivuoka foliolla.
Paista viulua 175 asteessa 3 h foliolla peitettynä. Mikäli liha ei irtoa luusta helposti haarukalla lisää paistoaikaa 0,5 h.
Paista viulua vielä 45min ilman foliota. Ota viulu uunista, lusikoi paistolientä pinnalle ja ja anna vetäytyä hetki.
Kastike paistoliemestä
Paistoliemestä on helppo valmistaa kastike: kuori rasva pois, lisää liemi ja sipulit kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja lisää jauhoja vispilällä koko ajan vatkaten. Lisää vettä, jos kastike sakenee liikaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, yrttimausteita tai pippuria.
Tarjoa viulu esim. uunijuuresten kanssa.
Kevään raikas Tsatsikikastike
Kevään ja kesän ruokapöytään sopii raikas tsatsikikastike. Se muuntuu moneksi yrttejä vaihtamalla ja valkosipulin määrää lisäämällä. Kastikkeena se sopii niin uunijuureksille kuin grilliherkuillekin.
Sitä varten tarvitset tuorekurkun, maustamatonta jogurttia, chlisuolaa (tai suolaa ja pippuria), tilkka juoksevaa hunajaa sekä tuoretta minttua ja valkosipulia.
Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Laita se lävikköön valumaan ja painele kaikki neste mahdollisimman hyvin pois.
Sekoita jogurtin joukkoon chilisuolaa, hunajaa, murskattu valkosipuli ja hyvin valutettu kurkkuraaste. Anna maustua jääkaapissa muutamia tunteja.
Voit mintun ja valkosipulin määrällä säädellä helposti tsatsikin makua ja voimakkuutta. Nyrkkisääntönä on, että mitä kauemmin ehdit antaa kastikkeen maustua, sen vähemmän mausteita tarvitset. Viimetinkaan jäänyt kastike kannattaakin maustaa reilulla kädellä, jotta jogurtin lisäksi maistuvat myös muut maut.
Lisää artikkeleita
Ruohosipuli
Harva yrtti on samalla niin vaatimaton ja monipuolinen kuin ruohosipuli. Se tuottaa sadon jos toisenkin kesän aikana ja ruuanlaitossa saa etsiä toista, joka niin hyvin sopii eri ruokiin ja erilaisten mausteiden makupariksi.
Lipstikka ja muut keittomausteet
Itse alusta loppuun asti valmistama herkullinen ateria on osa hyvää arkea. Se on sitä, että jätät valmiiksi marinoidut lihat ja pilkotut salaatit kaupan hyllylle. Sen sijaan keskityt maustamaan ruokasi alusta alkaen omien mieltymystesi mukaan.
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Yrteillä parempaan syksyyn
Kesä kääntyy kohti syksyä ja talvea ja laittaa vastustuskykymme koetukselle. Onneksi voimme osaltamme vaikuttaa hyvinvointiimme. Pienet, mutta tärkeät ja monipuoliset yrtit auttavat meitä etenkin pitämällä huolta ruoansulatuksestamme. Toimiva suolisto on avain parempaan vastustuskykyyn.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo niin saajan kuin antajankin huulille. Tässä Sinulle muutama vinkki, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.