Karitsanviulu

Kotimainen karitsa pääsiäispöydässä saa lampurin hyvälle tuulelle! Se on helppo valmistaa ja viulusta tähteiksi jääneet lihat voit hyödyntää vaikkapa tortilloissa, pataruuissa tai kastikkeissa. Minttu ja oregano sekä klassiset rosmariini ja valkosipuli maustavat pääsiäipöydän karitsanviulun.

 

Ylikypsä karitsan viulu, valmistusohje

Karitsan viulu on helppo valmistaa. Muistat vain antaa jäisen viulun sulaa rauhassa jääkaapissa ja varaat tarpeeksi aikaa paistamiseen.

Mausteeksi tarvitaan sipulia, valkosipulia, rosmariinia, minttua, oreganoa ja liemimausteeksi lipstikkaa. Tietenkin myös suolaa ja pippuria

Laita paistovuokaan paloiteltua sipulia ja valkosipulin kynsiä, rosmariinia ja 1 litra vettä ja 1rkl lipstikkaa.

Kuivaa viulun pinta ja hiero siihen suolaa ja pippuria. Mikäli käytät kuivattuja yrttejä, hiero myös ne viulun pintaa. Valele pinnalle öljyä. Tuoreet yrtit voit silputa viimeiseksi paistin päälle ja liemeen.

Laita viulu paistovuokaan mausteiden ja liemen päälle. Peitä uunivuoka foliolla.

Paista viulua 175 asteessa 3 h foliolla peitettynä. Mikäli liha ei irtoa luusta helposti haarukalla lisää paistoaikaa 0,5 h.

Paista viulua vielä 45min ilman foliota. Ota viulu uunista, lusikoi paistolientä pinnalle ja  ja anna vetäytyä hetki.

Kastike paistoliemestä

Paistoliemestä on helppo valmistaa kastike: kuori rasva pois, lisää liemi ja sipulit kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja lisää jauhoja vispilällä koko ajan vatkaten. Lisää vettä, jos kastike sakenee liikaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, yrttimausteita tai pippuria.

Tarjoa viulu esim. uunijuuresten kanssa.

Kevään raikas Tsatsikikastike

Kevään ja kesän ruokapöytään sopii raikas tsatsikikastike. Se muuntuu moneksi yrttejä vaihtamalla ja valkosipulin määrää lisäämällä. Kastikkeena se sopii niin uunijuureksille kuin grilliherkuillekin.

Sitä varten tarvitset tuorekurkun, maustamatonta jogurttia, chlisuolaa (tai suolaa ja pippuria), tilkka juoksevaa hunajaa sekä tuoretta minttua ja valkosipulia.

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Laita se lävikköön valumaan ja painele kaikki neste mahdollisimman hyvin pois.

Sekoita jogurtin joukkoon chilisuolaa, hunajaa, murskattu valkosipuli ja hyvin valutettu kurkkuraaste. Anna maustua jääkaapissa muutamia tunteja.

Voit mintun ja valkosipulin määrällä säädellä helposti tsatsikin makua ja voimakkuutta. Nyrkkisääntönä on, että mitä kauemmin ehdit antaa kastikkeen maustua, sen vähemmän mausteita tarvitset. Viimetinkaan jäänyt kastike kannattaakin maustaa reilulla kädellä, jotta jogurtin lisäksi maistuvat myös muut maut.

Lisää artikkeleita